iRepair Centre blogs

Smartphone accu’s: de 5 meest gestelde vragen beantwoord!

×
Ga terug naar het overzicht

Smartphone accu’s: de 5 meest gestelde vragen beantwoord!

Een oplader naast je bed, een tweede in je tas en een derde snoer in je auto. Tegenwoordig is het niet gek om je telefoon meerdere malen per dag aan de oplader te leggen. De dagen dat jij een week zonder oplader voor je Nokia 3310 op pad kon, zijn voorbij. Dat is eigenlijk niet zo gek, want de smartphone van nu vervult veel meer functies dan alleen maar bellen (en Snake spelen)! Het grote, heldere scherm nodigt uit om veel internet te verbruiken en video’s te kijken. Vaak vergeten we dat dit veel vraagt van de accu van je telefoon! Wij ontvangen regelmatig vragen over de batterijduur van apparaten. In dit artikel worden de meest voorkomende voor je beantwoord!

Moet ik mijn telefoon bij het eerste gebruik leeg laten lopen voordat ik hem oplaad?

Nee! Dit is een fabeltje die wij vaak horen. Men denkt dat de batterij de eerste keer helemaal leeg moet voordat deze opgeladen kan worden. Vroeger was dit inderdaad het geval, maar dit is veranderd met de komst van Lithium-ion accu’s. Deze accu’s werken met laadcycli: het opladen van 0% naar 100% telt als 1 cyclus. Het is hierbij beter voor je telefoon om deze regelmatig kleine beetjes op te laden. Je telefoon 2 keer van 50% naar 100% opladen telt dus ook als 1 cyclus, maar is beter voor je accu!

 Wel is het belangrijk om je telefoon voor het eerste gebruik volledig op te laden. Vanuit de fabriek worden telefoons ongeveer 40% opgeladen. Voordat je de telefoon voor het eerst gebruikt, raden wij aan het toestel eerst ongeveer 6 uur aan de later te leggen, zodat de batterij helemaal vol is. 


Kan ik goedkope opladers gebruiken?

Voor uw veiligheid raden wij dit sterk af. Het is natuurlijk heel verleidelijk om smartphone opladers van goedkope Chinese webshops te bestellen. Ze zijn bijna niet van de echte laders te onderscheiden, maar er zijn wel degelijk verschillen. Neppe laders zijn slechts beschermd tegen draadbreuk en doorbrandgevaar. Daarnaast missen zij een speciale chip die met jouw iPhone communiceert. Deze chip geeft aan wanneer de accu vol is, zodat het laden stopt. Het ontbreken van deze chip zorgt voor een overladen batterij, wat erg brandgevaarlijk is. Het aantal woningbranden die door accu’s werd veroorzaakt is sinds 2011 met 500% toegenomen (1). Wij raden daarom aan om een originele of gecertificeerde oplader en kabel te gebruiken. 


Moet ik mijn batterij al laten vervangen?

Alle oplaadbare batterijen zullen op ten duur chemisch verouderen.  Naarmate de lithium-ionbatterij ouder wordt, vermindert de lading die hij vast kan houden. Dit betekent dat je de telefoon steeds vaker aan de later moet leggen. 

Over het algemeen adviseren wij: gaat de batterij niet meer zo lang mee als in het begin? Dan is het tijd voor een nieuwe accu. 

 • Apple wordt steeds transparanter op het gebied van accuduur: de iPhone 8 en nieuwere modellen geven een nauwkeurige schatting van de batterijconditie (Instellingen > Batterij > Batterijconditie)
 • Apple claimt dat een normale batterij is ontworpen om tot 80% van de oorspronkelijke capaciteit vast te houden bij 500 volledige oplaadcycli bij normaal gebruik (2). Zakt deze onder de 80%? Overweeg dan een nieuwe accu. 


Gaat mijn batterij langer mee als ik apps afsluit?

Nee! Dit is een fabeltje. Voor iedereen die regelmatig tweemaal op de homebutton drukt om vervolgens alle openstaande apps naar boven te slepen: stop hiermee! Het vreet namelijk batterij. Apple


Hoe verleng ik de batterijduur van mijn telefoon?

 • Schermhelderheid
  Verlaag de schermhelderheid.
 • Laat apps niet op de achtergrond verversen
  Flinke kans dat er veel apps op de achtergrond van jouw telefoon draaien. Ze verversen continue om nieuwe informatie op te halen. Dat is lang niet altijd nodig! Als je voor onbelangrijke apps de functie ‘Ververs apps op de achtergrond’ uitzet, bespaar je ontzettend veel batterij! Bepaal zelf welke apps op de achtergrond mogen verversen via Instellingen > Algemeen > Ververs apps op de achtergrond.
 • Zet automatische updates en downloads uit
  Deze functie, die sinds iOS7 beschikbaar is, lijkt erg handig. Dat is ook zo, maar het vraagt ook erg veel van je iPhone batterij. Kies daarom voor handmatig updaten als je van een langere batterijduur wil genieten (Instellingen > iTunes en App Store > Updates
 • De spaarstand
  Gebruik Batterijbesparing voor Android of Energiebesparingsmodus voor iPhone. De processor van je telefoon verbruikt dan minder energie. Let op: je telefoon is iets langzamer in deze stand!
 • Schakel meldingen uit
  Schakel meldingen van bijvoorbeeld Facebook of WhatsApp groepsgesprekken uit. Bij iedere melding gaat het scherm aan, wat energie kost. Een positieve bijkomstigheid: zo raak je minder snel afgeleid!
Ga terug naar het overzicht
Onze tijden:
Ma: 12:00 – 18:00
Di t/m vr: 10:00 – 18:00
Zaterdag: 09:00 – 13:00
Zondag Gesloten
Waarom iRepairCentre.nl
Smartphones, Tablets en Computers
Verzenden door heel Nederland
Haal- & Brengservice
Hulp op afstand
Contactdetails
036 – 30 00 561
[email protected]
Grootzeil 4
3891 KH Zeewolde

Greep uit onze reviews

Meer dan 10 jaar ervaring

Meer dan 10 jaar ervaring

Bent u op zoek naar een professionele reparateur van uw smartphone, tablet, laptop of computer? Wij heten u van harte welkom in onze winkel in Zeewolde. We werken alleen met hoogwaardige materialen. Enkele van de merken waar wij mee werken zijn Huawei, Samsung, Google phone, Apple, Windows, Nokia, HTC, LG, Motorola en OnePlus. Bent u al bekend met onze Breng- en haalservice? Binnen een dagdeel is uw toestel opgehaald en weer teruggebracht. Interesse?

Neem contact op